КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Опорний заклад освіти Кіцманський ліцей №1
Головна > Харчування > Основні Правила Для Працівників Харчблоку > Правила приготування дизенфікуючих розчинів для харчоблоку та туалетів
Харчування / Основні Правила Для Працівників Харчблоку

Правила приготування дизенфікуючих розчинів для харчоблоку та туалетів

08-12-2022, 16:39

ПРАВИЛА ПРИГОТУВАННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ РОЗЧИНІВ ДЛЯ ХАРЧБЛОКУ ТА ТУАЛЕТІВ

1.       Розчин хлорного вапна використовують для дезінфекції туалетів та підлоги під час прибирання, а також для дезінфекції рук прибиральниці туалетів.

2.       Готують освітлений (маточний розчин) хлорного вапна так: 1 кг сухого хлорного вапна розводять у 9 л холодної води (хлорне вапно подрібнюють дерев'яною лопаткою в емальованому посуді з кришкою або в скляному бутлі з притертим корком).

3.       Відстоюють суміш протягом доби.

4. Зливають одержаний розчин у темний скляний посуд, закривають корком (так одержують 10 % розчин хлорного вапна, який можна зберігати 10 діб у темному місці).

5.       На етикетці ставлять дату виготовлення розчину, його концентрацію, а також посаду й прізвище особи, яка приготувала даний розчин;

6.       У день використання готують робочий розчин хлорного вапна:

Концентр, хлорного вапна у розчині (%)

Кількість 10 % розчину вапна (мл)

Об'єм води (мл)

0,2 (дезінфекція рук)

200

9,8

0,5 (туалети, підлога)

500

9,5

 

7.       Розчин хлораміну використовують для дезінфекції обладнання та посуду харчоблоку їдальні, а також рук працівників харчоблоку.

8.       Розчин хлораміну можна зберігати протягом 15 діб у скляному посуді з притертим корком.

9.       Для поточної дезінфекції використовують 1 % робочий розчин хлораміну. Теплі розчини хлораміну (40— 50 °С) більш активні, активний хлор у них не втрачається.

10.  Приготування розчину хлораміну різної концентрації:

Концентр, хлораміну у розчині (%)

Кількість хлораміну (г)

Об'єм води (мл)

0,2 (дезінфекція рук)

2

1000

1 (обладнання)

10

990

 

 

ІНСТРУКЦІЯ

ЩОДО ПРИГОТУВАННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ РОЗЧИНІВ І ЗДІЙСНЕННЯ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ ДЕЗІНФЕКЦІЇ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ

1.       Загальні положення

1.1.Дану інструкцію розроблено для відповідальних за профілактичну дезінфекцію в школі згідно із санітарними правилами для харчоблоків, інструкціями з використання дезінфікуючих засобів.

1.2.                        Обов'язки відповідальної особи за здійснення дезінфекції покладаються згідно з наказом директора школи на штатних працівників, які пройшли медичний огляд та не мають протипоказань.

1.3.                        Роботи з дезінфекції належать до категорії шкідливих, тому під час їх виконання відповідальний працівник мусить користуватися засобами захисту та бути особливо обережним.

1.4.                        Кожен дезінфекційний засіб, який використовують у школі, повинен мати сертифікат якості та регламент з його використання.

1.5.                        Дезінфекції підлягають санвузли, коридори, класні кімнати, харчоблок, обладнання та прибиральний інвентар.

2.       Методика здійснення дезінфекції

2.1.                        Дезінфекцію здійснюють методом зрошування дезрозчином, методом протирання або занурення.

2.2.                        Дезінфекцію в санвузлах здійснюють щоденно після занять. Унітази дезінфікують методом зрошення. Підлогу, ручки дверей та унітазів, стіни санвузлів протирають ганчіркою, змоченою в дезрозчині.

2.3.                        Дезінфекція в харчоблоці здійснюють щоденно для посуду, ручок дверей, обідніх столів та кухонного обладнання. Підлогу, стіни дезінфікують раз на тиждень під час вологого прибирання. Посуд дезінфікують методом занурення у ванну з дезрозчином з наступним споліскуванням.

2.4.                        Дезінфекцію в коридорах, класних кімнатах здійснюють раз на тиждень під час вологого прибирання в кінці робочого дня.

2.5.                        Дезінфекцію інвентарю здійснюють методом занурення в дезінфікуючий розчин.

3.       Приготування дезінфікуючих розчинів з хлорного вапна

3.1.                        Розчин хлорного вапна використовують для дезінфекції туалетів та підлоги під час прибирання, а також для дезінфекції рук прибиральниці туалетів.

3.2.                        Готують освітлений (маточний розчин) хлорного вапна так: 1 кг сухого хлорного вапна розводять у 9 л холодної води (хлорне вапно подрібнюють дерев'яною лопаткою в емальованому посуді з кришкою або в скляному бутлі з притертим корком). Відстоюють суміш протягом доби.

3.3.                        Зливають одержаний розчин у темний скляний посуд, закривають корком (так одержують 10 % розчин хлорного вапна, який можна зберігати 10 діб у темному місці). На етикетці ставлять дату виготовлення розчину, його концентрацію, а також посаду й прізвище особи, яка приготувала даний розчин.

3.4. У день використання готують робочий розчин хлорного вапна:

Концентрат хлорного вапна в розчині, %

Кількість 10 % розчину вапна, мл

Об'єм води, л

0,2 (для дезінфекції рук)

200

9,8

0,5 (для туалетів, підлоги)

500

9,5

 

4. Приготування розчину хлорантоїну    е>

4.1.                        Розчин хлорантоїну використовується для дезінфекції санвузлів, обладнання та посуду харчоблоку їдаль­ні, а також дезінфекції рук працівників харчоблок}'.

4.2.                        Розчин хлорантоїну можна зберігати протягом 15 діб у скляному посуді з притертим корком.

4.3.                        Для поточної дезінфекції використовують 1 % розчин хлорантоїну. Теплі розчини (40—50 °С) активніші, активний хлор у них не втрачається.

4.4.                        Приготування розчину хлорантоїну різної концентрації:

Концентрація, %

Кількість, г

Об'єм води, мл

0,2 (для дезінфекції рук)

2

1000

1 (обладнання)

10

990

 

 

5. Приготування розчину «Брілліантовий міг»

5.1.          Розчин «Брілліантовий міг» використовують для дезінфекції вимитого посуду з експозицією 15 хв.

5.2.          Розчин «Брілліантовий міг» виготовляють у день використання за пропорцією:

Концентрація, %

Кількість концентрату, табл.

Об'єм води, л

0,015

1

3

 

6. Приготування розчину «МедіДес».

6.1. Розчин «МедіДес» використовують для дезінфекції підлоги, стін, дверей, столів шкільних приміщень,

прибирального інвентарю та посуду на харчоблоці з експозицією 15 хв. 6.2. Розчин «МедіДес» виготовляють за пропорцією:

Концентрація, %

Кількість концентрату, мл

Об'єм води, л

2

20

1

 

7. Приготування розчину «Бланідас Актив»

7.1. Розчин «Бланідас Актив» використовують для дезінфекції санвузлів, підлоги, приміщень, прибирального

інвентарю з експозицією ЗО хв.

7.2. Розчин «Бланідас Актив» виготовляють за пропорцією:

Концентрація, %

Кількість концентрату, мл

Об'єм води, л

0,1

10

10

                

    

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ОСНОВНІ ПРАВИЛА ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧБЛОКУ →