Правила приготування дизенфікуючих розчинів для харчоблоку та туалетів
08-12-2022, 16:39

ПРАВИЛА ПРИГОТУВАННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ РОЗЧИНІВ ДЛЯ ХАРЧБЛОКУ ТА ТУАЛЕТІВ
1. Розчин хлорного вапна використовують для дезінфекції туалетів та підлоги під час прибирання, а також для дезінфекції рук прибиральниці туалетів.
2. Готують освітлений (маточний розчин) хлорного вапна так: 1 кг сухого хлорного вапна розводять у 9 л холодної води (хлорне вапно подрібнюють дерев'яною лопаткою в емальованому посуді з кришкою або в скляному бутлі з притертим корком).
3. Відстоюють суміш протягом доби.
4. Зливають одержаний розчин у темний скляний посуд, закривають корком (так одержують 10 % розчин хлорного вапна, який можна зберігати 10 діб у темному місці).
5. На етикетці ставлять дату виготовлення розчину, його концентрацію, а також посаду й прізвище особи, яка приготувала даний розчин;
6. У день використання готують робочий розчин хлорного вапна:
Концентр, хлорного вапна у розчині (%) |
Кількість 10 % розчину вапна (мл) |
Об'єм води (мл) |
0,2 (дезінфекція рук) |
200 |
9,8 |
0,5 (туалети, підлога) |
500 |
9,5 |
7. Розчин хлораміну використовують для дезінфекції обладнання та посуду харчоблоку їдальні, а також рук працівників харчоблоку.
8. Розчин хлораміну можна зберігати протягом 15 діб у скляному посуді з притертим корком.
9. Для поточної дезінфекції використовують 1 % робочий розчин хлораміну. Теплі розчини хлораміну (40— 50 °С) більш активні, активний хлор у них не втрачається.
10. Приготування розчину хлораміну різної концентрації:
Концентр, хлораміну у розчині (%) |
Кількість хлораміну (г) |
Об'єм води (мл) |
0,2 (дезінфекція рук) |
2 |
1000 |
1 (обладнання) |
10 |
990 |
ІНСТРУКЦІЯ
ЩОДО ПРИГОТУВАННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ РОЗЧИНІВ І ЗДІЙСНЕННЯ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ ДЕЗІНФЕКЦІЇ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ
1. Загальні положення
1.1.Дану інструкцію розроблено для відповідальних за профілактичну дезінфекцію в школі згідно із санітарними правилами для харчоблоків, інструкціями з використання дезінфікуючих засобів.
1.2. Обов'язки відповідальної особи за здійснення дезінфекції покладаються згідно з наказом директора школи на штатних працівників, які пройшли медичний огляд та не мають протипоказань.
1.3. Роботи з дезінфекції належать до категорії шкідливих, тому під час їх виконання відповідальний працівник мусить користуватися засобами захисту та бути особливо обережним.
1.4. Кожен дезінфекційний засіб, який використовують у школі, повинен мати сертифікат якості та регламент з його використання.
1.5. Дезінфекції підлягають санвузли, коридори, класні кімнати, харчоблок, обладнання та прибиральний інвентар.
2. Методика здійснення дезінфекції
2.1. Дезінфекцію здійснюють методом зрошування дезрозчином, методом протирання або занурення.
2.2. Дезінфекцію в санвузлах здійснюють щоденно після занять. Унітази дезінфікують методом зрошення. Підлогу, ручки дверей та унітазів, стіни санвузлів протирають ганчіркою, змоченою в дезрозчині.
2.3. Дезінфекція в харчоблоці здійснюють щоденно для посуду, ручок дверей, обідніх столів та кухонного обладнання. Підлогу, стіни дезінфікують раз на тиждень під час вологого прибирання. Посуд дезінфікують методом занурення у ванну з дезрозчином з наступним споліскуванням.
2.4. Дезінфекцію в коридорах, класних кімнатах здійснюють раз на тиждень під час вологого прибирання в кінці робочого дня.
2.5. Дезінфекцію інвентарю здійснюють методом занурення в дезінфікуючий розчин.
3. Приготування дезінфікуючих розчинів з хлорного вапна
3.1. Розчин хлорного вапна використовують для дезінфекції туалетів та підлоги під час прибирання, а також для дезінфекції рук прибиральниці туалетів.
3.2. Готують освітлений (маточний розчин) хлорного вапна так: 1 кг сухого хлорного вапна розводять у 9 л холодної води (хлорне вапно подрібнюють дерев'яною лопаткою в емальованому посуді з кришкою або в скляному бутлі з притертим корком). Відстоюють суміш протягом доби.
3.3. Зливають одержаний розчин у темний скляний посуд, закривають корком (так одержують 10 % розчин хлорного вапна, який можна зберігати 10 діб у темному місці). На етикетці ставлять дату виготовлення розчину, його концентрацію, а також посаду й прізвище особи, яка приготувала даний розчин.
3.4. У день використання готують робочий розчин хлорного вапна:
|
4. Приготування розчину хлорантоїну е>
4.1. Розчин хлорантоїну використовується для дезінфекції санвузлів, обладнання та посуду харчоблоку їдальні, а також дезінфекції рук працівників харчоблок}'.
4.2. Розчин хлорантоїну можна зберігати протягом 15 діб у скляному посуді з притертим корком.
4.3. Для поточної дезінфекції використовують 1 % розчин хлорантоїну. Теплі розчини (40—50 °С) активніші, активний хлор у них не втрачається.
4.4. Приготування розчину хлорантоїну різної концентрації:
Концентрація, % |
Кількість, г |
Об'єм води, мл |
0,2 (для дезінфекції рук) |
2 |
1000 |
1 (обладнання) |
10 |
990 |
5. Приготування розчину «Брілліантовий міг» 5.1. Розчин «Брілліантовий міг» використовують для дезінфекції вимитого посуду з експозицією 15 хв. 5.2. Розчин «Брілліантовий міг» виготовляють у день використання за пропорцією:
|
6. Приготування розчину «МедіДес».
6.1. Розчин «МедіДес» використовують для дезінфекції підлоги, стін, дверей, столів шкільних приміщень,
прибирального інвентарю та посуду на харчоблоці з експозицією 15 хв. 6.2. Розчин «МедіДес» виготовляють за пропорцією:
|
7. Приготування розчину «Бланідас Актив»
7.1. Розчин «Бланідас Актив» використовують для дезінфекції санвузлів, підлоги, приміщень, прибирального
інвентарю з експозицією ЗО хв. 7.2. Розчин «Бланідас Актив» виготовляють за пропорцією:
|