Правила особистої гігієни працівників харчоблоку
08-12-2022, 16:42
ПРАВИЛА
ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧОБЛОКУ ЇДАЛЬНІ ШКОЛИ
1. Дані Правила розроблено з метою попередженій забруднення продукції шкільної їдальні збудниками інфекційних хвороб та є обов'язковими до використання в школі.
2.До роботи на харчоблоці допускаються особи з числа штатних працівників їдальні, які проінструктовані з питань охорони праці, виробничої санітарії, пройшли медичний огляд та ознайомились із даними Правилами.
3. Забороняється допускати на харчоблок працівників, які мають гострі інфекційні захворювання, не дотримуються особистої гігієни, або осіб, які не є працівниками їдальні.
4. Перед роботою працівникам слід прийняти гігієнічний душ. Тіло працівники мусять постійно підтримувати в чистоті.
5. Перед початком роботи слід одягти спецодяг, змінне взуття, волосся сколоти та підібрати під головний убор або хустину. Переодягання, зачісування волосся здійснюється за межами виробничого цеху в спеціально відведеному місці.
6. Руки працівників мають завжди бути чистими. Забороняється носити на руках прикраси та наручні годинники. Нігті мають бути підстрижені коротко, слід систематично (за межами харчоблоку) робити виробничий манікюр.
7. Перед початком роботи працівники мусять ретельно вимити руки з милом та продезінфікувати слабким (0,2 %) розчином хлорного вапна або хлораміну.
8. Після кожної виробничої операції, а також після відвідування загальношкільних приміщень, туалету руки слід ретельно мити з милом та дезінфікувати.
9. Місце для миття та дезінфекції рук працівників має бути обладнане рукомийником та знаходитись поза виробничим цехом.
10. Забороняється виконувати роботу працівникам, які мають виразки або відкриті рани на руках. При виникненні поранення слід негайно припинити роботу та надати першу медичну допомогу.
11. Працівники мусять дотримуватись гігієни ротової порожнини. Слід вдома двічі (вранці та ввечері) чистити зуби з використанням зубної щітки та пасти. При виникненні захворювання зубів слід негайно звернутися до стоматолога.
12. Робочий спецодяг працівників підбирають згідно з розмірами. Він має бути чистим і випрасуваним. У міру забруднення, але не рідше ніж двічі на тиждень, одяг необхідно прати.
13. Змінне виробниче взуття має бути зручним, із задником, на гумовій неслизькій підошві, з низьким каблуком. Забороняється його використовувати для відвідин загальношкільних приміщень, а також туалету.
14. Підлогу, столи, обладнання харчоблоку після завершення виробничого процесу миють і дезінфікують. Інвентар для прибирання приміщень їдальні має бути відповідно промаркований.
15. Виробничий одяг, інвентар для прибирання зберігають в окремому місці за межами виробничого цеху.