КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Опорний заклад освіти Кіцманський ліцей №1
Головна > Харчування > Основні Правила Для Працівників Харчблоку > Правила особистої гігієни працівників харчоблоку
Харчування / Основні Правила Для Працівників Харчблоку

Правила особистої гігієни працівників харчоблоку

08-12-2022, 16:42

 

ПРАВИЛА

ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧОБЛОКУ ЇДАЛЬНІ ШКОЛИ

1.       Дані Правила розроблено з метою попередженій забруднення продукції шкільної їдальні збудниками інфек­ційних хвороб та є обов'язковими до використання в школі.

2.До роботи на харчоблоці допускаються особи з числа штатних працівників їдальні, які проінструктовані з питань охорони праці, виробничої санітарії, пройшли медичний огляд та ознайомились із даними Правилами.

3.       Забороняється допускати на харчоблок працівників, які мають гострі інфекційні захворювання, не дотриму­ються особистої гігієни, або осіб, які не є працівниками їдальні.

4.       Перед роботою працівникам слід прийняти гігієнічний душ. Тіло працівники мусять постійно підтримувати в чистоті.

5.       Перед початком роботи слід одягти спецодяг, змінне взуття, волосся сколоти та підібрати під головний убор або хустину. Переодягання, зачісування волосся здійснюється за межами виробничого цеху в спеціально відведе­ному місці.

6.       Руки працівників мають завжди бути чистими. Забороняється носити на руках прикраси та наручні го­динники. Нігті мають бути підстрижені коротко, слід систематично (за межами харчоблоку) робити виробничий манікюр.

7.       Перед початком роботи працівники мусять ретельно вимити руки з милом та продезінфікувати слабким (0,2 %) розчином хлорного вапна або хлораміну.

8.       Після кожної виробничої операції, а також після відвідування загальношкільних приміщень, туалету руки слід ретельно мити з милом та дезінфікувати.

9.       Місце для миття та дезінфекції рук працівників має бути обладнане рукомийником та знаходитись поза ви­робничим цехом.

10.  Забороняється виконувати роботу працівникам, які мають виразки або відкриті рани на руках. При виник­ненні поранення слід негайно припинити роботу та надати першу медичну допомогу.

11.  Працівники мусять дотримуватись гігієни ротової порожнини. Слід вдома двічі (вранці та ввечері) чисти­ти зуби з використанням зубної щітки та пасти. При виникненні захворювання зубів слід негайно звернутися до стоматолога.

12.  Робочий спецодяг працівників підбирають згідно з розмірами. Він має бути чистим і випрасуваним. У міру забруднення, але не рідше ніж двічі на тиждень, одяг необхідно прати.

13.  Змінне виробниче взуття має бути зручним, із задником, на гумовій неслизькій підошві, з низьким каблу­ком. Забороняється його використовувати для відвідин загальношкільних приміщень, а також туалету.

14.  Підлогу, столи, обладнання харчоблоку після завершення виробничого процесу миють і дезінфікують. Інвентар для прибирання приміщень їдальні має бути відповідно промаркований.

15.  Виробничий одяг, інвентар для прибирання зберігають в окремому місці за межами виробничого цеху.

 

 

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ ОСНОВНІ ПРАВИЛА ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧБЛОКУ →