Продукти, заборонені для харчування учнів
08-12-2022, 16:44
Які продукти є забороненими для харчування учнів?
Забороняється замовляти, приймати та використовувати:
- м’ясо та яйця водоплавної птиці,
- м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю,
- м’ясні обрізки,
- субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за виключенням печінки та язика,
- свинину жирну,
- свинячі баки,
- річкову та копчену рибу,
- гриби,
- соуси,
- перець,
- майонез,
- вироби у фритюрі, у тому числі чіпси,
- вироби швидкого приготування,
- газовані напої,
- квас,
- натуральну каву,
- кремові вироби,
- вершково-рослинні масла,
- масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо),
- продукти, що містять синтетичні барвники,
- ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку,
- консерванти.
Сардельки, сосиски, варені ковбаси повинні прийматися не нижче 1 ґатунку.
Забороняється приймати продукти недоброякісні або сумнівної якості із закінченим терміном придатності або на межі його закінчення.
Хто відповідає за дотримання вимог щодо продуктів харчування учнів?
Комірник (завгосп) несе повну матеріальну відповідальність за приймання, зберігання та видачу продуктів харчування і тари, додержання умов зберігання і термінів реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини.
Облік продуктів та продовольчої сировини, а також тари здійснюється у Книзі складського обліку, де вказується дата їх надходження, номер накладної, постачальник, об’єм поставки, дата та об’єм щоденної реалізації. При відсутності у штаті комірника (завгоспа) наказом керівника закладу відповідальність покладається на працівника, з яким укладається угода щодо повної матеріальної відповідальності.
За продукти харчування, що знаходяться на харчоблоці, відповідальність несе шеф-кухар або кухар.
Які вимоги щодо тари для продуктів?
Тара, в якій надходять продукти, що швидко псуються (м’ясо, риба, молочні продукти тощо), повинна мати кришки.
Тара і кришки повинні бути виготовлені з матеріалів, дозволених Міністерством охорони здоров`я України для контакту з продуктами харчування.
Тару необхідно відповідно промаркувати — «м’ясо», «сметана», «риба», «сир кисломолочний» тощо і використовувати за призначенням.
Після кожного використання тара підлягає обов’язковому миттю гарячим 2% розчином кальцинованої соди (20г на 1 л води) з наступним ошпарюванням окропом і просушуванням.
Які вимоги щодо вимірювальних приладів?
Терези товарні, гастрономічні (промарковані окремо для сирої та готової продукції), а також гирі підлягають метрологічній перевірці 1 раз на рік, про що свідчить тавро на них.
При зважуванні продуктів забороняється класти їх безпосередньо на ваги — для цього використовуються тара, чистий папір або клейонка.